Klaaskoeken

Klaaskoeken, vroeger ook mantepeirden of klaaspeerden genoemd, zijn geen speculazen maar koeken in een zoete en licht gekruide sandwichdeeg. Oorspronkelijk waren het grote koeken van een paard, een man, een fiets, … Ze werden enkel gebakken op 6 december en je betaalde per kilogram (bron: streekproduct.be).

Klaaskoeken

Difficulty: Beginner
Porties

6

grote koeken
Bereidingstijd

50

minutes

Ingrediënten

  • 500 gram bloem

  • 100 gram boter

  • 75 gram suiker

  • 14 gram droge gist

  • 2.5 dl melk

  • 1 ei

  • kaneel & zout

Bereiden

  • Warm de melk op zodat deze lauw is.
  • Meng de helft van de bloem, met het ei en de lauwe melk.
  • Voeg de gist en de suiker toe.
  • Daarna de rest van de bloem, samen met de boter, kaneel en het zout. Alles goed kneden.
  • Laat het deeg een half uurtje rijzen.
  • Het deeg uitrollen, de oven voorverwarmen op 225 graden en je figuur uitsnijden.
  • Leg het op een bakplaat met bakpapier, je kan het eventueel nog bestrijken met eigeel (niet noodzakelijk).
  • 10-15 minuutjes bakken in de oven!

Recept Video

Notities

  • Maak je eigen vorm uit karton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.